Μήπως είστε ένας στους δύο Έλληνες, που δεν τρώει πρωϊνό;  Έρευνες έρχονται να “φωτίσουν” τα θετικά που μπορεί κάποιος να κερδίσει, διατηρώντας αυτήν την πολύ υγιεινή συνήθεια. Όπως, λοιπόν, ένα αμάξι χρειάζεται βενζίνη για να κινηθεί, έτσι και ο ανθρώπινος οργανισμός για να δραστηριοποιηθεί μετά από τη βραδινή 8ωρη νηστεία, πρέπει σίγουρα να τραφεί για να προσλάβει ενέργεια.

Ας δούμε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους το πρωϊνό πρέπει να αποτελεί το αγαπημένο γεύμα όλων μας :

1) Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά. Τί συμβαίνει στο σώμα μας σε περίπτωση που δεν φάμε το πρωί; Ο οργανισμός απελευθερώνει γλυκόζη από το μυϊκό ιστό και το ήπαρ με τη μορφή γλυκογόνου. Εάν χρησιμοποιηθεί όλο το γλυκογόνο, τότε το σώμα διασπά λιπαρά οξέα, ώστε να παράξει ενέργεια. Ωστόσο, τα επίπεδα της ενέργειας συνεχίζουν να είναι χαμηλά, εάν δεν τραφούμε με υδατάνθρακες. Συνεπώς, τρώγοντας ένα σωστό πρωϊνό, προσφέρουμε στο σώμα μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα.

2) Το πρωϊνό μάς διατηρεί αδύνατους! Όταν ένας άνθρωπος παραμείνει για ώρες νηστικός, όπως δηλαδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Αντιθέτως, όταν τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν επιτρέπουμε αυτό να συμβεί. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όσοι δεν τρώνε πρωϊνό τείνουν να έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με όσους τρώνε. Αυτό συμβαίνει γιατί τρώγοντας, τα επίπεδα του σακχάρου σταθεροποιούνται, οπότε ελέγχεται η όρεξη και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να πεινάσουν αργότερα και να φάνε υπερβολικά. Μια άλλη έρευνα, επίσης, δείχνει πως όσοι καταφέρνουν να αδυνατίσουν και να διατηρήσουν τη συνήθεια να τρώνε το πρωί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στα κιλά τους.

3) Τρώγοντας ένα ισορροπημένο πρωϊνό μειώνεται το στρες και επηρεάζεται θετικά ηδιάθεση, η γνωσιακή ικανότητα και ο βαθμός προσοχής, παιδιών και ενηλίκων. Παρά τη μεγάλη σπουδαιότητα του πρωϊνού στην αποδοτικότητα στο σχολείο ή στην εργασία, στην Ελλάδα μόνο 5 στα 10 αγόρια και 4 στα 10 κορίτσια καταναλώνουν πρωϊνό, όπως επίσης 4 στους 10 ενήλικες φεύγουν από το σπίτι πίνοντας μόνο ένα φλιτζάνι καφέ.

4) Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, όσοι καταναλώνουν πρωινό καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη και ινσουλινοαντίσταση. Άλλη έρευνα δείχνει πως όσοι τρώνε το πρωί τείνουν να έχουν χαμηλές τιμές σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, όπως επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση. Επίσης, τρώγοντας πρωϊνό φαίνεται να μειώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, δηλαδή εμφράγματος.

5) Ένα ισορροπημένο πρωϊνό προσφέρει στον οργανισμό ένα σημαντικό πόσο βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Για αυτόν το λόγο, όσοι τρώνε το πρωί έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κάποια ίωση ή κρυολόγημα.

6) Σύμφωνα με μια μελέτη, φαίνεται το πρωϊνό να συμβάλλει ακόμα και στημακροζωία, καθώς οι άντρες που τρώνε πρωϊνό μπορούν να μειώσουν κατά 50% την πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους.

Φεύγοντας, λοιπόν, το πρωί με γεμάτο στομάχι συμβάλλουμε όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Πώς θα πρέπει να είναι έναισορροπημένο πρωϊνό; Πρέπει να καλύπτει το 25% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών και να περιέχει υδατάνθρακες, κυρίως σύνθετους, πρωτεΐνες και ελάχιστα λίπη, ώστε να μπορούμε να χωνέψουμε γρήγορα.

Για παράδειγμα, ένα τέτοιο γεύμα μπορεί να περιέχει:

γάλα και δημητριακά χυμό και ψωμί με κασέρι γάλα και ψωμί με μέλι και μαργαρίνη γάλα και ένα κομμάτι σπιτικό κέικ γάλα και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως γάλα και ένα κουλούρι σουσαμένιο γάλα και φρυγανιές με ταχίνι γιαούρτι με φρούτα και παξιμάδια

Οι επιλογές είναι πολλές και φροντίστε να τρώτε καθημερινά διαφορετικό πρωϊνό, ώστε να μην βαρεθείτε. Δυστυχώς, εάν δεν έχετε υιοθετήσει από μικρή ηλικία τη συνήθεια να τρώτε πρωϊνό, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να την ξεκινήσετε τώρα ως ενήλικες. Εάν επιμείνετε, όμως, να είστε σίγουροι πως θα βγείτε κερδισμένοι!

www.govastileto.gr

Nickie Karakasi
Nickie Karakasi
Άρθρα: 51