Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU σε ποντίκια ανακάλυψαν πως οι όγκοι που ανέπτυσσαν τα ζώα όταν εκτίθεντο στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου ήταν οι μισοί απ’ ότι όταν δεν έτρωγαν ντομάτες. Αυτό όμως ίσχυε μόνο για τα αρσενικά ποντίκια και όχι για τα θηλυκά, γράφουν στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Όπως εξηγούν, στην έρευνά τους χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία δεν είχαν τρίχωμα και ήταν ανοσοκατασταλμένα. Επί 35 εβδομάδες τους έδιναν καθημερινά φαγητό εμπλουτισμένο είτε με 10% σκόνη κόκκινης ντομάτας είτε 10% σκόνη μανταρινιού, ενώ από την 11η έως την 20η εβδομάδα τα εξέθεταν τρεις φορές εβδομαδιαίως στην UV.

Όπως διαπίστωσαν, στα αρσενικά ποντίκια που έτρωγαν την σκόνη ντομάτας δημιουργήθηκαν κατά μέσον όρο 50% λιγότεροι δερματικοί καρκινικοί όγκοι, απ’ όσοι στα ζώα που έτρωγαν σκόνη μανταρινιού. Ωστόσο στα θηλυκά ποντίκια δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερα διαφορά.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι ντομάτες δρουν προστατευτικά εξαιτίας των υψηλών επιπέδων καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή είναι φυσικές, χρωστικές ουσίες οι οποίες ειδικά στις ντομάτες όταν οξειδώνονται σχηματίζουν το λυκοπένιο – την ουσία που τους προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Παλαιότερες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει πως όσοι τρώνε πολύ πάστα τομάτας μπορεί να εκδηλώνουν πιο δύσκολα ηλιακά εγκαύματα, ίσως επειδή τα καροτενοειδή συσσωρεύονται στο δέρμα μετά την κατανάλωσή τους όπου μπορεί να προστατεύουν από τις επιδράσεις της UV, δήλωσε η ερευνήτρια Τζέσικα Κούπερστοουν, από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του OSU.

Και συνέχισε: «Το λυκοπένιο, το κύριο καροτενοειδές στις τομάτες, έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό απ’ όλα, αλλά τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο πιθανώς συμμετέχουν και άλλα συστατικά τους».

 

 

Πηγές: http://www.medicalnewstoday.com/articles/318452.php http://www.sci-news.com/medicine/tomato-consumption-skin-cancer-05057.html http://www.freshplaza.com/article/179012/Eating-tomatoes-may-protect-against-skin-cancer http://en.publika.md/daily-tomato-consumption-may-protect-against-skin-cancer_2638748.html

Nickie Karakasi
Nickie Karakasi
Άρθρα: 51